Hoe kan ik iemand die verslaafd is helpen?

De omgeving wordt net zo erg beïnvloed door de verslaving van de verslaafde, vaak zijn zij ook degene die aan de bel trekken. Het netwerk speelt daarom ook een belangrijk rol in het herstelproces van de verslaafde. Tijdens het traject zal de verslaafde handvatten aangereikt krijgen vanuit de kliniek, maar erna kan die enkel op zijn netwerk terugvallen.  

Herken een verslaving voordat het te laat is

Hoe later de verslaving ontdekt wordt hoe moeilijker het voor de verslaafde is om om hulp te vragen. Juist omdat er een dunne lijn zit tussen het overmatig gebruik en sociaal gebruik van verdovende middelen is het moeilijk te herkennen. Onderstaand wat tips om een verslaving te herkennen:

  • Het steeds vaker willen en gaan gebruiken van verdovende middelen
  • Elke keer zeggen dat het de laatste keer is
  • Stiekem gaan gebruiken en dat ontkennen tegenover je omgeving
  • De verdovende middelen gebruiken puur om je beter te voelen
  • Gebruiken om de dag door te komen
  • Last van afkickverschijnselen bij geen gebruik
  • Niet optimaal kunnen functioneren zonder te hebben gebruikt, maar met ook niet

Waar kan je terecht als verslaafde?

Als iemand in je omgeving verslaafd is, is het vooral heel belangrijk om met diegene het gesprek aan te gaan en jouw zorgen te uiten. Wanneer die persoon al zodanig verslaafd is en niet meer alleen kan afkicken dan is het aan te raden om te gaan kijken voor verslavingszorg. In de verslavingszorg werken mensen die gespecialiseerd zijn in de problematiek bij verslaafde. Niet alleen kunnen ze de juiste begeleiding bieden aan de verslaafde zelf, maar ook aan het netwerk. Door het hele landen heb je diverse klinieken waar je terecht kan als verslaafde, zoals bij CACN Verslavingzorg. Zij kunnen de specialistische zorg aanbieden die alleen het netwerk niet kan bieden.