Behandel gebeurtenissen van vroeger

EMDR

Niet iedereen is in staat om gebeurtenissen die vroeger zijn gebeurd een plaats te geven, of soms zijn de gebeurtenissen zo schokkend dat er professionele hulp nodig is om weer een normaal leven te kunnen leiden. Met EMDR therapie kunnen zowel volwassenen als kinderen therapie volgen om traumatische ervaringen te verwerken, gevoelens van verdriet, boosheid en angst kunnen hiermee verminderd worden. Maar er hoeft niet perse een traumatische gebeurtenis aan vooraf te zijn gegaan, heb je gevoelens die je niet thuis kunt brengen dan kan de therapie ook goed helpen. Voluit heet de therapie Eye Movement Desensitization and Reprocessing. 

EMDR

Hoe werkt een behandeling

EMDR therapie kan ook toegepast worden als je last hebt van angsten, fobieën, paniekaanvallen, nachtmerries of als je een laag zelfbeeld hebt. Bij een behandeling wordt gevraagd of je aan een voorval wilt denken, met je ogen volg je handbewegingen, klikjes op een koptelefoon of tikjes op je knie. Praten wordt tijdens de therapie bijna niet gedaan. Natuurlijk wordt er niet zomaar aan een therapie begonnen, eerst wordt er een gesprek gevoerd waarom je de therapie wilt volgen en waar je moeite mee hebt of wat je dwars zit. Bij sommige problemen of afhankelijk van je leeftijd is het mogelijk dat je ouders samen met jou, of apart ook op gesprek komen.

Uitleg hoe de therapie werkt in de hersenen

Er wordt voordat er begonnen wordt met EMDR therapie aan je uitgelegd wat je staat te wachten, en wat het voor invloed heeft in de hersenen. Er kunnen ook bijwerkingen optreden die je worden verteld, een keer in de week volg je in de meeste gevallen de therapie. Een sessie duurt over het algemeen tussen een uur en anderhalf uur. Het is ook mogelijk indien dit nodig is, dat de therapie wordt gecombineerd met een andere therapie. Ouderbegeleiding is ook een optie als dit beter is voor het kind.