Het belang van biotine voor je energiehuishouding

Het belang van biotine voor je energiehuishouding
Biotine, ook wel bekend als vitamine B8 of vitamine H, speelt een cruciale rol in de stofwisseling en energiehuishouding van ons lichaam. Het helpt bij het vrijmaken van energie uit koolhydraten, vetten en eiwitten die we via onze voeding binnenkrijgen. En dat is noodzakelijk omdat ons lichaam zelf geen biotine kan produceren. Een tekort aan biotine kan dus een energietekort opleveren. Je leest in dit blog hoe je ervoor zorgt dat je voldoende biotine binnenkrijgt.

Voldoende biotine (B8) binnenkrijgen

Biotine en stofwisseling zijn dus met elkaar verbonden. Om voldoende biotine binnen te krijgen via voeding kun je voedingsmiddelen zoals eieren, lever, melk, pinda’s en noten consumeren. Met een gezond en gevarieerd dieet zou je in principe voldoende biotine binnen moeten krijgen. Dat geldt niet wanneer je bepaalde medicatie gebruikt.

B8 tekort door medicijngebruik

Er zijn bepaalde medicijnen die de werking van biotine kunnen verstoren, zoals: sulfa-antibiotica, anticonvulsiva, isotretinoïne en de anticonceptiepil. Mensen die deze medicijnen gebruiken hebben dus een verhoogd risico op een biotine-tekort.

Biotine tekort aanvullen met supplement

Als je merkt dat je symptomen hebt van een tekort lelijker wordende huid, haar of nagels, is het belangrijk om met je arts te overleggen om de oorzaak vast te stellen. Wanneer je inderdaad een biotine-tekort hebt, zou een biotine-supplement uitkomst kunnen bieden.

Vermoed je een tekort? Laat het controleren

Biotine een is belangrijke vitamine die nodig is voor een gezonde stofwisseling en energiehuishouding in ons lichaam. Een gezond en gevarieerd dieet bevat voldoende biotine om een tekort te voorkomen. Maar bij medicijngebruik is het mogelijk dat je een biotinetekort opbouwt, ook wanneer je gezond eet. In dat geval kan het nuttig zijn om een biotine-supplement toe te voegen aan je dieet in overleg met je arts. Zoals bij elk supplement is het belangrijk om de aanbevolen dosering te respecteren en het te combineren met een gezonde voeding en levensstijl. Lees ook dit artikel voor nog meer gezondheidstips.