Hoe zorg je ervoor dat je je emoties goed kan uiten?

Iedereen ervaart dagelijks een flinke dosis emoties, waar de een er super makkelijk mee omgaat, voelt de ander de emoties zo sterk dat die het overzicht kwijt is. Wanneer je je emoties niet meer goed kan uiten is er een kans dat er problematiek is ontstaan in je emotieregulatie

Wat is emotieregulatie problematiek?

Emotieregulatie betekent simpelweg dat je leert hoe je moet omgaan met je emoties. Niet alleen hoe je er mee omgaat, maar ook hoe je ze op de beste manier kan uiten. Als iemand veel en vaak stress heeft, moeilijk spanning kan loslaten of vaak met te veel emotie reageert of juist gevoelig is voor emotie, dan kan er sprake zijn van emotieregulatie problematiek. Emotieregulatie problematiek kan soms lastig te herkennen zijn, maar toch kan het zich op bepaalde manieren uiten, zoals opkroppen van emoties en impulsiviteit. 

Bij wie kan er problematiek ontstaan?

De problematiek in de emotieregulatie komt grotendeels voor bij personen die een stoornis hebben, zoals AD(H)D, Borderline, CD, OCD etc., maar het kan eigenlijk wel iedereen gebeuren. De uiting van de problematiek kan zowel extern als intern zijn. Als je het hebt over externe uiting, dan moet je denken aan boosheid, asociaal gedrag en woedeaanvallen. Terwijl als je het hebt over interne uiting, dan moet je denken aan verdriet, angst of depressie.

Omgaan met je emoties

Bij problematiek in de emotieregulatie is het vaak nodig om het probleem aan te pakken. Door te leren hoe je moet omgaan met je emoties, maar ook wat je emoties zijn en waar ze vandaan komen, herstel je de balans en kan je de problematiek verhelpen. Voor zowel particulieren als professionals worden er trainingen op diverse locaties in Nederland aangeboden. Tijdens deze trainingen kan je alles leren over emoties in het überhaupt, maar vooral over je eigen emoties.