Hoezo gaan mensen naar een psycholoog?

Een psycholoog is een professional in de psychologie. Hij of zij houdt zich bezig met de wetenschap van het innerlijke, denk daarbij aan je gevoel, gedrag en gedachten. Een psycholoog behandelt mensen met een psychische stoornis, mentale problemen en bijvoorbeeld een burn-out. Je hebt hiervoor ook een speciale burn-out psycholoog. Op de website van denkpro kun je hier meer informatie over vinden. Een burn-out ligt tegenwoordig steeds vaker en sneller op de loer. Er wordt veel van mensen gevraagd en we willen hier vaak aan voldoen. Het probleem is dat we onszelf nogal eens tekort doen en te veel en vaak door blijven werken, zelfs als we vakantiedagen mogen opnemen. Je wil jezelf bewijzen en het goed doen. Dit zorgt ervoor dat mensen vaak erg streng voor zichzelf zijn en zichzelf vaak te weinig rust gunnen. Rust is ontzettend belangrijk voor je en als je dit niet voldoende neemt, ga je dat helaas merken aan je lichaam en geest.

De redenen voor het bezoeken van een psycholoog

Mensen hebben verschillende redenen om een psycholoog te bezoeken. Je kunt hulp nodig hebben bij het omgaan met je psychische stoornis of aandoening, onverwerkte emoties willen bespreken en uiteindelijk verwerken, omgaan met je storende gedachten of motivatie vinden voor dingen. Ook behandeling voor een depressie of een diagnose voor bijvoorbeeld ADHD behoren tot de mogelijkheden. Veel mensen vinden het een grote stap om naar een psycholoog te gaan, maar uiteindelijk helpt een psycholoog jou echt verder met jouw hulpvraag of problemen. Het lucht vaak alleen al op om het kwijt te kunnen bij iemand die jou niet veroordeelt en die echt actief luistert naar wat je dwars zit.

Welke opleiding doet een toekomstig psycholoog?

Een psycholoog heeft een Hbo of universitaire opleiding afgerond. Denk aan de opleiding Hbo Toegepaste Psychologie of Psychologie aan de universiteit. Als je afgestudeerd bent, mag je jezelf registreren in het NIP-register, het Nederlands Instituut van Psychologen.