Kun je een tandartsverzekering apart afsluiten? Ja- > bij Ixorg

Tandarts verzekering

Een ziektekostenverzekering is een goed idee, dat weten we allemaal, maar de tandartsverzekering is een beetje anders. Voor sommigen is het misschien niet zo kostenefficiënt als we zouden willen. Vraag jezelf dus af of het de moeite waard om een aparte tandartsverzekering af te sluiten.

Een verzekering afsluiten lijkt me geen vraag. Een ziektekostenverzekering bespaart je op de korte en lange termijn meestal geld. Als je maandelijkse premie hoog is, betaal je een lager eigen risico en omgekeerd. De tandartsverzekering werkt het een beetje anders.

Er zijn voor- en nadelen aan het kopen van een tandheelkundige polis. In sommige gevallen zal de tandheelkundige dekking je helemaal geen geld besparen, zelfs als je tandheelkundige zorg krijgt.

Tandarts pakket

Hoeveel kost een tandartsverzekering?

Gemiddeld betalen Nederlanders ongeveer 360 euro per jaar, of tussen de 15 en 50 euro per maand, voor een tandartsverzekering. De kosten zullen variëren afhankelijk van je polis.

De meeste plannen komen met een maximale jaarlijkse uitkering of dekkingslimiet. In tegenstelling tot de ziektekostenverzekering, die de kosten dekt nadat je rekeningen het bedrag van je eigen risico bereiken, snijdt de tandartsverzekering de dekking af nadat je rekeningen de jaarlijkse limiet hebben bereikt. Je betaalt eventuele extra kosten uit eigen zak.

Wat dekt een maandelijkse tandheelkundige premie?

  • Een typische regeling biedt een dekkingsgraad die bekend staat als 100/80/50-dekking.
  • Preventieve zorg – de onderzoeken, reinigingen en röntgenfoto’s die je tijdens een gemiddelde controle van je gebit krijgt – zijn voor 100 procent gedekt. Tandartsen adviseren tweemaal per jaar een reiniging.
  • Basisprocedures zoals vullingen, extracties en parodontale werk zijn voor 70 tot 80 procent gedekt.
  • Belangrijke procedures zoals kronen, wortelkanalen, prothesen, bruggen of implantaten zijn voor 50 procent gedekt (of minder).
  • Er zijn variaties in de individuele plannen. Een wortelkanaalbehandeling kan bijvoorbeeld worden beschouwd als een basis- of een grote ingreep.
  • De meeste plannen bieden je de mogelijkheid om aparte dekking voor orthodontische zorg aan te schaffen als deze niet wordt gedekt. Minder plannen hebben betrekking op cosmetische zorg (zoals het bleken van tanden). Dit is meestal een extra eigen uitgave.

Tandheelkundige plannen leggen de nadruk op preventieve zorg, of zorg voordat er iets misgaat.

Maar kun je een tandartsverzekering ook apart afsluiten? Ja dat kan, bijvoorbeeld bij Ixorg. Preventieve zorg kan optioneel lijken als je gezonde tanden en een goede mondhygiëne hebt, maar het bespaart op de lange termijn geld. Ik had drie jaar geen tandartsverzekering, en deed wat de meeste van mijn leeftijdsgenoten in die situatie deden – ik ging gewoon niet naar de tandarts. Daarna heb ik me ingeschreven voor nieuwe zorgverzekering met tandartsdekking. Bij mijn eerste bezoek aan de tandarts had ik vele gaatjes. Om ze allemaal gevuld te krijgen, had ik negen of tien afspraken nodig.

Mijn plan dekte de vullingen in de gaatjes, maar een extra procedure (zoals een kroon of een extractie) zou zelfs met een verzekering duur zijn geweest. Meerdere afspraken namen ook veel tijd in beslag.

Tandarts verzekering

Zelfs als de tandheelkundige dekking je niet bespaart, kan het een goede stimulans zijn om die preventieve zorgafspraken te maken; je gaat sneller naar de tandarts te gaan als je al hebt betaald voor de verzekering. En een euro die aan het schoonmaken en de Röntgenstralen wordt besteed kan €50 op een meer tijdrovende en dure procedure in de toekomst besparen.