Kunnen dieren contact lenzen dragen?

logo (39)

In een land vol dieren liefhebbers zijn luxe katten met diamant ingelegde halsbanden en verwende honden die eersteklas biefstuk eten niet zo’n ongewone gewaarwording. Veel dieren liefhebbers onderhouden de gezondheid van  hun huisdieren beter dan dat ze voor zichzelf zorgen, zoals bewezen door de omvangrijke markt voor dieren gezondheidsverzekeringen – maar kunnen dieren nou echt contact lenzen dragen?

Sterker nog, therapeutische zachte contact lenzen worden als sinds de late jaren 70 door dierenartsen gebruikt bij oog aandoeningen van dieren zoals katten, honden en paarden. Oorspronkelijk ontwikkeld voor menselijk gebruik, werken therapeutische contact lenzen als een verband voor het oog en beschermen ze het hoornvlies wat beschadigd of aangetast is door de voortdurende frictie van de knipperende oogleden. Tijdens de periode dat de contact lenzen op hun plaats zitten – bij dieren is dit vaak rond de vijf of zes dagen, waarna de lenzen uit de ogen vallen – krijgt het beschadigde hoornvlies tijd om te helen. Je kunt nog geen lenzen bestellen voor je hond maar wellicht verandert dat.

Het waren menselijke therapeutische contact lenzen die eerst werden gebruikt bij dieren, die, misschien niet verwonderlijk, vaak moeilijk te vinden waren in de goede maat. Zaken zijn gevorderd en sinds de jaren 90 zijn er contact lenzen die specifiek geproduceerd worden om in de ogen van verschillende huisdieren te passen, terwijl er ook lenzen custom gemaakt worden voor een groot scala aan exotische dieren, waaronder ook olifanten.