Rollators zijn een veelgebruikt hulpmiddel bij mensen met een verminderde mobiliteit. Doordat een rollator veel steun geeft kunnen mensen met dit hulpmiddel toch wandelingen maken. Het hulpmiddel werd uitgevonden eind jaren ’70 in Zweden en werd in 1987 in Nederland op de markt gebracht. De ontwikkelingen zijn de in loop van de jaren op praktisch vlak vergroot, waaronder vier wielen in plaats van drie en het gewicht is lichter geworden. Maar als je er een moet aanschaffen, waar moet je dan precies op letten?

Correct afstellen rollators

Het is een geweldig hulpmiddel maar de afstelling moet voor de gebruiker wel goed worden gedaan. Niet iedereen heeft dezelfde lichaamslengte, waardoor dus bij het in gebruik nemen van een nieuw exemplaar de hoogte correct moet worden ingesteld. Het afstellen doe je door de handvaten op de juiste hoogte in te stellen. De juiste hoogte is nodig voor een goede houding van de persoon achter de rollator zodat er geen rug-, nek- of schouderklachten ontstaan.

De vuistregel voor het afstellen van een rollator is dat je er rechtop achter moet gaan staan met je rug zo recht als mogelijk. De handvatten moeten dan voor een juiste hoogte uitkomen op ‘horloge hoogte’. Uiteraard moet een rollator prettig lopen, maar dit is de vuistregel en dient altijd als uitgangspunt gehanteerd te worden.

Hoe stel je de hoogte in?

Bij vrijwel alle rollators stel je de hoogte van de handvaten hetzelfde in. Of de rollator is uitgerust met een stelschroef of trapsgewijs door middel van een kliksysteem. Als je de stelschroef als techniek hebt dan kun je deze los draaien, de hoogte correct instellen en dan draai je de schroef weer vast. Bij het kliksysteem moet je een palet inhouden en doorklikken. Dit kan is een snelle techniek maar kan lastige zijn voor mensen met verminderde kracht in hun handen.

Als je de mogelijkheid hebt is het advies om het kliksysteem te kiezen omdat dit los van het gemak er ook voor zorgt dat de twee handvaten op exact dezelfde hoogte zitten. Hierdoor voorkom je een ongemerkte verkeerde lichaamshouding.

Onderhoud van rollators

Los van het goed afstellen is er ook enig onderhoud nodig. Het is verstandig om periodiek onderhoud te plegen. Controleer regelmatig of de remmen goed functioneren, of de hoogte goed is afgesteld en of de wielen niet versleten zijn of opgepompt moeten worden. Probeer voorzichtig met stoepjes en drempels om te gaan en er overheen te glijden en niet te hard er tegenaan te botsen. Als er met regelmaat veel kracht van twee kanten op komt, kunnen ze iets verbuigen waardoor deze niet meer goed rechtdoor rijdt en ook jouw houding veranderd. Als je het onderhoud niet zelf wilt of kunt uitvoeren, kun je dit ook door een specialist laten doen.

Rollators zijn ideale hulpmiddelen waarbij een goede afstelling en onderhoud van belang is voor jouw houding, maar ook om er lang plezier van te hebben. Ga bij interesse snel naar Podobrace.nl en bekijk direct het aanbod!