Waarom kiezen voor buikwandchirurgie

Buikwandchirurgie is in principe een allesomvattende naam voor een aantal verschillende ingrepen die kunnen worden uitgevoerd in de buikwand. Waar de buikwandcorrectie toch wel één van de meest uitgevoerde ingrepen blijft, zien we ook dat er verschillende andere variant buikwandchirurgie steeds verder in populariteit stijgen. Omdat niet iedereen het benul heeft van wat buikwandchirurgie voor voordelen heeft en waarom je hiervoor zou moeten kiezen, is het goed hier wat verder in te duiken. Wist je namelijk dat het laten uitvoeren van een dergelijke ingreep veel meer is dan alleen een correctie? Ook je volledige gezondheid kan er namelijk een flinke boost door krijgen. Vooral wanneer je een zware bevalling hebt gehad, veel gewicht bent verloren of ziek bent geweest. Vooral bij een zwangerschap ligt een verzakking van de buikwand op de loer, waardoor het soms ook pure noodzaak kan zijn om te middels een ingreep te corrigeren.

Relatief snel klaar

Eén van de reden waarom het laten corrigeren van de buikwand een aanrader is, is omdat een ingreep vaak niet langer dan twee uur duurt. Wat je vaak ziet, is dat er vooraf tijdens de voorbereiding al het nodig wordt gedaan, waardoor het tijdens de ingreep een routineklus is om alles volgens plan uit te voeren. Voordat je onder narcose gaat, wordt er namelijk eerst samen met de patiënt gekeken naar wat er exact moet gebeuren en wordt het met de welbekende paarse stift afgetekend op de buik. Vervolgens word je onder narcose gebracht en voert de chirurg hetgeen uit wat jullie vooraf hebben besproken. 

Mooi resultaat

Met de steeds verder ontwikkelde technieken weten chirurgen de ingreep vandaag de dag tot in perfectie uit te voeren. Tijdens de ingreep wordt wel de volledige buikwand losgemaakt van de spierlaag die eronder ligt. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat de huid strak getrokken kan worden en dat de spieren niet beschadigd raken. Het is namelijk wel prettig dat je naderhand je buikspieren kunt trainen om het geheel in shape te houden natuurlijk. Nadat de huid is strak getrokken, wordt er gekeken hoeveel huid er over is en hoeveel weefsel er kan worden verwijderd. Dit wordt dan vervolgens ook gedaan en daarna wordt het geheel weer keurig dicht gemaakt.

Hoe zit het met het herstel na buikwandchirurgie?

Het laten uitvoeren van een buikwandoperatie is vrij intensief. Het is daarom dus ook goed te weten dat je vaak één dat ter observatie in het ziekenhuis moet blijven. Na deze dag mag je, indien er geen complicaties zijn, gewoon weer naar huis. Wel is het zorg dat je de eerste paar dagen rustig aan doet, zodat de wond goed kan genezen. Uiteraard hoef je niet de hele dag in bed te gaan liggen, maar zwaar tillen mag absoluut niet. Ook in de weken daarna heb je alle tijd nodig om te kunnen herstellen. Werken is er daarom dus ook niet bij in de eerste 4 weken. Neem daarom dus ook alle rust die je nodig hebt, zodat je zowel lichamelijk, als ook mentaal goed kunt herstellen.