Wat is dagbesteding?

Wat is dagbesteding? Dagbesteding is een term die staat voor activiteiten die worden georganiseerd voor mensen die dit zelf niet meer kunnen. Dit zijn mensen die verzorgd worden door mantelzorgers. Voor de mantelzorgers is dagbesteding een ontlasting en een mogelijkheid om even pauze te nemen. Door je in te schrijven voor dagbesteding, kom je weer onder de mensen en kun je je sociale contacten weer ophalen. Er zijn instanties die van alles organiseren, van tuinieren tot schilderen en van zorgboerderijen tot activiteitencentra. Ook kun je werken in een bedrijf of op een werkplaats. Op die manier zorgt dagbesteding voor regelmaat en structuur. Wat is dagbesteding? Een manier om zelfstandig dingen te doen en dus thuis te blijven wonen.

Wat is dagbesteding? Drie groepen

Wat is dagbesteding? Dit alles is misschien het beste uit te leggen aan de hand van een aantal voorbeelden. Voordat we dat doen is het goed om uit te leggen welke drie soorten dagbesteding worden aangeboden.

●        Ontwikkelingsgericht: ontwikkelingsgerichte dagbesteding is bedoeld om iemand te helpen door te stromen naar een baan, naar vrijwilligerswerk of een participatieplek. Er wordt aandacht besteed aan vaardigheden voor de werkvloer en zelfstandig leven.

●        Belevingsgericht: in deze groep horen de activiteiten die mensen leren te leven met hun beperkingen en om achteruitgang tegen te gaan. Er wordt aandacht besteed aan sociale contacten en het voorkomen van isolatie. Het doel is om structuur aan te brengen en de dag zinvol door te brengen.

●        Arbeidsmatig: de laatste vorm van dagbesteding is de arbeidsmatige dagbesteding. Dit is bedoeld als alternatief voor school of werk voor mensen die zelf geen betaalde baan kunnen doen.

Welke activiteiten zijn er?

De vraag – wat is dagbesteding? – is ook beter uit te leggen door te kijken naar de activiteiten die worden aangeboden. En de verschillende stichtingen die dat doen, doen erg hun best om het zo interessant en spannend mogelijk te maken. Je kunt dan denken aan het bezoeken van een vlindertuin, paardrijden, zwemmen, knutselen, handwerken en tuinieren. Ben je op zoek naar meer werkgerichte dagbesteding, dan kun je naar een bedrijf en daar helpen met bijvoorbeeld voorraadbeheer, het verzorgen van de lunch, labelen en administratieve werkzaamheden.

Hoe kun je je aanmelden?

Als jij een mantelzorger bent, dan is het mogelijk om je aan te melden voor dagbesteding via de Sociale Dienst. Zij gaan dan samen met jou kijken of dat een goede oplossing is en dat wordt gedaan tijdens een informeel gesprek bij je thuis. Daar worden dan een aantal belangrijke zaken besproken, zoals je behoefte, het gewenste resultaat en de mate van dagbesteding die je nodig hebt. Ook vervoer kan geregeld worden, indien nodig.

Dagbesteding is goed voor iedereen

Eén ding is zeker als je antwoord zoekt op de vraag – wat is dagbesteding? Het is een manier om zowel de mantelzorger als de zorgbehoevende een beter leven aan te bieden. Wie wil er nu niet regelmatig iets doen waar ze goed in zijn of wat ze leuk vinden. Wat is dagbesteding? Activiteiten en werkzaamheden waarmee je van elke dag een leuke dag maakt.