Wat is de beste slaaphouding?

Een goede nachtrust is zeer belangrijk, maar alleen een goede nachtrust is niet genoeg. Je kan wel heerlijk hebben geslapen maar als je in de ochtend wakker wordt met verschrikkelijke rugpijn, zal je jouw goede nachtrust snel vergeten. Het kan natuurlijk eens gebeuren dat je een verkeerde slaaphouding hebt aangenomen, de pijn zal dan snel weg gaan. Maar als je al een lange tijd last hebt van bijvoorbeeld je rug of nek, is het misschien eens handig om naar je slaaphouding te kijken. Zo zijn er namelijk veel verschillende slaaphoudingen en is de beste slaaphouding voor velen verschillend. Toch is er volgens onderzoekers een slaaphouding, die het voor iedereen goed doet. 

Rugslapers

Slaapkliniek, dokters, matras ontwikkelaars en fysiotherapeuten zeggen het allemaal. Op je rug slapen is de beste slaaphouding die er is. Alleen wanneer je op je rug slaapt is je rug in zijn meest natuurlijke houding. Het gewicht en drukpunten worden geleidelijk verdeeld over het gehele matras. In combinatie met een goed matras en kussen zal dit dus de perfecte houding zijn voor iedereen.

Zijslapers

Misschien wel de meest voorkomende soort slaper, de zijslaper. Dit is zeker niet de slechtste soort slaaphouding maar dus ook niet de beste. Voor zijslapers is het belangrijk dat ze de juiste soort matras hebben. Hierdoor kunnen zijslapers het beste een matras nemen die zich aanpast aan hun lichaamsvorm. Op deze manier wordt de heup en schouders alsnog goed ondersteund. Neem geen matras die te hard of juist te zacht is. 

Buikslapers

De slechtste slaappositie is de buikslaper. Na vele onderzoeken zijn ze er achter gekomen dat op je buik slapen veel verschillende klachten kan geven. Gelukkig blijkt het dat veel mensen alleen in slaap vallen op hun buik en uiteindelijk beginnen te draaien naar andere posities. Toch geldt dit niet voor iedereen. Buikslapers zullen vaker last hebben van hun nek en bovenrug. Dit komt omdat de nek gedraaid is en hierdoor niet goed ondersteund wordt.